Deur dicht

Gisteren trok ik voor de allerlaatste keer de deur van ons appartement in Hasselt achter me dicht. Een appartement dat verschillende jaren dienst heeft gedaan als kot. Voor mijn zussen en voor mij. En ik heb er graag op kot gezeten. Maar emotioneel was het afscheid ervan toch niet.

Het was er fijn vertoeven. De geluiden en geuren van het bruisende stadsleven gaven me vaak een vakantiegevoel. Vooral dan tijdens de examenperiodes. Alles bij de hand en op wandelafstand. En toch kijk ik een beetje teleurgesteld terug naar mijn studententijd. Maar aan het kot heeft dat zeker niet gelegen. Of toch een beetje?

Mijn oudste zus en ik studeerden op een bepaald moment allebei aan de hogeschool PXL in Hasselt. Twee koten, of een appartement voor twee en een beetje meer comfort? Het werd dat tweede.

En misschien heeft die keuze ervoor gezorgd dat ik het ‘echte’ studentenleven van op kot niet helemaal heb meegemaakt. Maar dat maakte ik tijdens mijn erasmus weer goed. Door echt op kot te gaan. En of ik de keuze van een appartement toen nog in twijfel trok? Toch al iets minder.

Moest ik opnieuw mogen kiezen. Dan koos ik opnieuw voor het appartement. Of een gezellige studio. Maar er zijn dingen die ik wél anders zou doen. Ik was – en ben nog steeds – geen echt feestbeest. In de Versuz kwam je me niet tegen. Maar ook TD’s waren geen wekelijkse – of maandelijkse – activiteit.

Mijn voorkeur ging uit naar iets drinken op café, filmpje kijken op kot of rondwandelen in de winkelstraten. Is dat echt zo verkeerd? Absoluut niet. En toch heb ik het gevoel dat ik veel heb gemist. Ondanks dat vele andere studenten ook gewoon huiswaarts keerden na de lessen.

Maar wanneer Winterland op het Dusartplein stond, dan was het echt gezellig. Springuren werden opgevuld met jenevertjes. En ook na de lessen trokken we vaker naar Dusart. Na 2 jaar PXL koos ik voor een semester in Lissabon. Wat die twee jaar meteen weer goed maakte. Al bij al was mijn studententijd dan toch zó slecht nog niet. Had ik het anders kunnen aanpakken, had ik zelf wat vaker het initiatief moeten nemen om uit te gaan? Misschien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: