Is het nog oké om je gewoon goed in je vel te voelen?

Victoria Secret-modellen bepalen al lang niet meer het schoonheidsideaal. Plus-size-modellen doen hun intreden op de catwalk. Toch blijft body shaming een trend. In allebei haar facetten.

De media als influencer

Hoewel er veel protest is tegen de slanke en afgetrainde lijven van de welbekende Victoria Secret-modellen, vliegen de advertenties over vet verbrandende pilletjes, shakes en andere drankjes ons om de oren. Magazines pakken uit met artikels over hoe je het snelst gewicht verliest. Online zijn honderden tips te vinden over hoe je zonder veel moeite kan afslanken.

We kunnen het schoonheidsideaal dat de media ons oplegt blijkbaar toch niet zo goed loslaten. Gelukkig verschijnen er steeds vaker barsten in het taboe van ‘een maatje meer hebben’. Naast de strakke lichamen van vele influencers, laten steeds meer vrouwen hun ‘maatje meer’ met trots zien.

En dat moet kunnen!

Te veel (of te weinig) is nooit goed

Trop est trop. Er zijn grenzen. Maar alles wat binnen die grenzen valt, is toch gewoon dik oké?

Toch krijgen vele mannen en vrouwen te maken met fat shaming of skinny shaming. Kort door de bocht betekenen deze twee termen dat je ongepaste opmerkingen maakt over het lichaam van een ander. Dat ze te dik of te dun zijn.

Bodyshaming op Instagram

“Je ziet er écht veel beter uit dan toen je dik was!”

“Is dat alles wat je eet?”, “Waarom sporten als je al zo dun bent?”, “Ik zie je amper lopen”, “Je eet wel echt veel.”, “Een beetje meer beweging zou niet slecht voor je zijn.”, “Ik ken een dieet dat voor jou zou werken!”.

Het lijken zo onschuldige opmerkingen. Maar ze vallen allemaal onder het label skinny shaming of fat shaming.

En op sociale media blijft het vaak niet zo onschuldig. Vooral modellen en celebs moeten eraan geloven. Want zij moeten een rolmodel zijn. Jammer genoeg gebeurt het ook bij de gewone mensen. En dat zien we niet altijd verschijnen.

Het zal nooit goed genoeg zijn

Voor de media zullen maar weinig mensen erin slagen om te voldoen aan het ideale plaatje. Helaas kan je niet voor iedereen goed doen. Voor de een ben je te dik. Voor de ander te mager.

Dus blijf gewoon jezelf. Zolang jij je goed voelt in je vel, is dat oké.

“So while I feel your stares, your disapproval or your sigh of relief, if I lived by them, I’d never be able to move. … If I wear what is comfortable, I am not a woman. If I shed the layers, I’m a slut.”

– Billie Eilish

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.