Gelezen: Super social – Elja Daae

5 Star Rating System 3 and a half stars

Een actueel boek vinden over social media met voldoende diepgang is niet makkelijk. Zeker niet als je op zoek bent naar iets dat net dat tikkeltje meer vertelt. Voor ‘dummies’ is heel wat te vinden. Maar als je jezelf als intermediate kan beschouwen, wordt de zoektocht moeilijk.

Gelukkig kwam ik het boek ‘Super Social’ van Elja Daae tegen. Ik had geen hoge verwachtigen – sorry Elja! – want de meeste boeken zijn niet echt vernieuwend. Of zijn zelfs erg achterhaald.

Tot mijn grote verrassing was dat niet het geval bij ‘Super Social’. Toegegeven, het boek kraakt niet het algoritme van Facebook. Maar het geeft je wel meer inzicht in hoe de algoritmes werken. Super interessant!

Op Twitter deelde ik een ‘draadje’ met enkele interessante topics uit het boek. Hieronder vind je er 5. Maar het boek helemaal lezen, is zeker de moeite waard.

Les 1. Van B2C en B2B naar H2H

Bedrijven praten niet met bedrijven. Bedrijven praten ook niet met klanten. Mensen praten met mensen. That’s it. En toch is het moeilijk om ‘als bedrijf’ heel persoonlijk en menselijk te zijn.

Ook ik pleit hier schuldig aan. Want tijdens mijn job heb ik het vaak over ‘contact opnemen met het kantoor’. Fout! Het kantoor zal niet snel antwoorden. Mijn collega’s die in dat kantoor werken wél.

En juist dat is de kern van ‘super social’. Ga als persoon in dialoog met je (potentiële) klanten. Niet als bedrijf.

Les 2. Wat wil onze doelgroep?

We staan te vaak stil bij de vraag ‘wat willen we van onze doelgroep?’ Interactie, websitebezoeken? Graag!

Maar om dat te bereiken moet je juist de omgekeerde vraag stellen: ‘Wat wil onze doelgroep van ons?’ En als je dat hebt achterhaald, kan je het aanbieden. Interactie en conversie volgt vanzelf als je het juiste aanbiedt.

Les 3. Aandacht, aandacht!

Webcare is ontzettend belangrijk. Al zeg ik het zelf. Maar het is zoveel meer dan klachten behandelen. Even iets op Facebook posten en er daarna niet meer naar omkijken, is niet ok. Webcare betekent ook aandacht geven. Aan iedereen die interactie aangaat met jou. Niet genoeg tijd om op alle berichten te antwoorden? Dan is een duimpje omhoog ook voldoende. Zolang je maar laat zien dat je aanwezig bent.

Les 4. Eerste hulp bij #hashtags

Gebruik jij graag hashtags zoals #quote, #love, #friendship, …? Onmiddellijk mee stoppen. Toch als je je bereik wilt verhogen. Hoe specifieker je hashtag, hoe beter. Want er worden duizenden foto’s en posts geüpload met de hashtag #love. En dan wordt het erg moeilijk om op te vallen.

Les 5. De ego-bait

Ik deed het al langer. En blijkbaar heeft het een naam! Schrijf je over iets of iemand? Of vermeld je iemand? Tag deze persoon dan. Als zij ‘les 3’ serieus nemen, zullen ze antwoorden. Of een duimpje geven. Wie weet zelfs je bericht delen.

Ik kan 100% beamen dat het werkt. In het verleden tagde ik #nietnulaura in een blogbericht. Zij ‘vond het leuk’. Recent nog tagde ik #shopfabriek, ook daar kreeg ik een duimpje omhoog.

En naar aanleiding van mijn draadje op Twitter over het boek Super Social, tagde ik natuurlijke Elja Daae. En toen gebeurde dit:

Een like, een antwoord én een retweet. De zogenaamde ‘ego-bait’-techniek werkt dus. Want toen ik naar de statistieken van mijn Tweet ging kijken, viel ik bijna achterover. Omdat Elja aandacht gaf aan mijn Tweet en de moeite deed om het te delen, kwamen ook haar volgers in contact met mijn account. En dat uitte zich in deze cijfers:

Zot toch? Zeker als je weet dat mijn Tweets doorgaans ongeveer 100 weergaven hebben.

Zo zie je maar. Social media is zoveel meer dan af en toe iets posten. Waar het dan wel om draait? Dat lees je allemaal in ‘Super Social’ van Elja Daae.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: