The end of social media?

Don’t worry, het ‘social media’ tijdperk is nog (lang) niet op haar einde. Maar er zijn wel al heel wat dingen veranderd. Geen doorbraken of nieuwigheden in deze blog.

Wel een klein beetje nostalgie. Weet jij nog hoe je op deze social media kanalen terecht kwam?

1. The obvious: Facebook

Facebook herinner ik mij als het eerste échte social media platform dat ik gebruikte. Mijn oudste zus was de eerste in het gezin met een Facebookprofiel. En toen ik haar Farm Ville zag spelen? Toen wou ik dat ook!

Ineens zaten al mijn vriendjes en vriendinnetjes op Facebook. In de eerste plaats om de grootste en mooiste boerderij te bouwen. Later om de meest belachelijke statussen te posten à la: ‘pffff…. studie. Wie nog? XD‘ en daar helemaal geen antwoord of likes op te krijgen. Want gsm op school? Verboden!

Facebook evolueerde tot een online fotoalbum en vriendenboekje ineen. Tijdens de zomervakanties probeerden we elkaar te imponeren door de mooiste én meeste foto’s te uploaden.

En vandaag? We posten zelden nog foto’s. Misschien passen we af en toe onze profielfoto nog eens aan. En statusupdates? Bestaat dat nog?

Het is intussen ook een hele hype geworden om je profiel te deactiveren. Geprobeerd, maar je kan het veel te makkelijk opnieuw activeren. En als je je verveelt, ga je gewoon terug om eindeloos lang te scrollen door de clickbaits, de Temptationverleiders en zo veel meer onnuttig nieuws.

Wil je minder tijd verliezen op Facebook, maar je profiel niet verwijderen? De Chrome Extensie ‘Facebook News Feed Eradicator‘ biedt een oplossing. Je kan nog steeds alles, behalve door je newsfeed scrollen. En dan gaat Facebook wel snel vervelen.

2. Snapchat

Blijkbaar bestaat dat ook nog. En updaten ze hun filters ook nog regelmatig. Het begin van Snapchat? Grappige foto’s sturen met filters, in de top 3 van jouw beste vrienden proberen te raken én zo veel mogelijk snaps sturen natuurlijk. Maximum 10 seconden, langer kreeg niemand jouw prachtige exemplaren te zien.

Later? Dansende hotdogs, trofeeën, bitmojies én snapstreaks. Iets daarvoor ben ik mijn interesse in snapchat verloren. Op het moment dat je elkaar ook kon ‘stalken’ op de kaart, gebruikte ik het al niet meer.

3. Instagram

Hallelujah! Hét feel good-platform. En ik houd ervan. Waarom ik ooit Instagram heb aangemaakt weet ik niet meer. Alleen dat het op vakantie in Spanje was en ik mijn eerste foto online zwierde: een boek van Stephen King naast het zwembad, met een hoedje erbij. Picture perfect, want het toonde perfect het luxeleventje onder het Spaanse zonnetje.

En daar gaat het bij Instagram toch om? Je leven zo perfect mogelijk voorstellen. Het ruime aanbod van filters helpt daar een handje mee.

4. Pinterest

Pinterest, de doodsteek van mijn productiviteit. Wil je een origineel kerstkaartje schrijven? Dan is Pinterest the place to be. En dat weet iedereen, dus uiteindelijk is jouw originele kerstkaartje toch niet meer zo origineel.

En toch kan je er voor zoveel dingen op terecht. Geen inspiratie om te koken? Kinderfeestje? Een nieuwe hobby leren? Pinterest maakt het ontzettend gemakkelijk.

Maar eens je aan die hobby begint, ben je al tal van uren verloren aan het maken van een nieuw bord en daar eindeloos veel pins in te bewaren.

De grote vraag over Pinterest: is dit wel een social mediaplatform?

5. Twitter

Ik verafschuwde Twitter en wou het nooit aanmaken. Tot we ineens moesten van onze docenten Communicatiemanagement. Zo gezegd zo gedaan. Om het daarna nooit te gebruiken.

Momenteel ben ik er een beetje mee aan het testen. De belachelijke en nutteloze statussen van Facebook heb ik netjes verhuisd naar Twitter. Gooi er wat hashtags onder et voilà, niemand die het ziet!


Ik heb 5 kanalen uitgekozen. Natuurlijk horen ook LinkedIn, Youtube en WhatsApp thuis in het lijstje van social media. En waarschijnlijk vergeet ik er nog heel wat. Wie weet voor een volgende keer?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.