Tournée Minérale

Dagen zonder vlees, mei plasticvrij, dagen zonder klagen, Tournée Minérale.

En die laatste is zonder twijfel een van de bekendste ‘hypes’. Het juiste woord om deze fenomenen te omschrijven ontgaat me even.

Soms vraag ik me af of we nog gewoon mogen doen waar wel zelf goesting in hebben. Zonder dat we daarvoor scheef bekeken worden. Doe je niet mee, krijg je commentaar: “Ben je verslaafd?” en als je wel meedoet: “Maar allez, doe niet zo belachelijk.”

The end is near

Aan allen die meegedaan hebben aan Tournéé Minérale en dit overleefd hebben, proficiat. Diegene die het niet nodig vonden om hieraan deel te nemen, groot gelijk.

Want ik kan me best inbeelden dat er vandaag toch enkele ‘deelnemers’ met een kater in bed liggen omdat ze zich gisteren weer helemaal konden laten gaan.

Mijn ‘Tournée Minérale’ duurt al ongeveer één jaar. En dat heeft vooral te maken met dat ik heel wat alcoholische dranken gewoonweg niet lust. Bij anderen ligt de motivatie voor de deelname net ietsje anders.

Wie zijn ze en wat drijft hen?

Bij gebrek aan een gespreksonderwerp heb ik al verschillende keren gevraagd of iemand meedeed aan de befaamde ‘Tournée Minérale’. De antwoorden die ik kreeg, waren de volgende:

• Ja, waarom ook niet? – Awel, omdat je dat gewoon helemaal zelf kan kiezen!
• Een weddenschap. – Aan de ene kant vind ik dit een beetje klinken alsof je een alcoholprobleem hebt. Aan de andere kant: Yes go for it! Elkaar een beetje motiveren kan geen kwaad. 
• Zijt ge zot? Daar doe ik niet aan mee. – Deze persoon kan je nog overtuigen om er een weddenschap van te maken. Met als beloning een fles wijn.

Waar het bij Tournée Minérale echt om draait is de gezondheid. Maar dat kreeg ik zelden als antwoord op het ‘waarom’.

Tournée Génerale!

Ik kan me niet inbeelden dat dat glaasje wijn bij het avondeten zo belangrijk is dat Tournée Minérale een (bijna) onmogelijke opdracht is. Zo angstaanjagend dat je bijna niet durft deelnemen.

Maar wat als we de rollen eens omdraaien? Tournée Géneral in maart? Laat dat saaie glas water eens een hele maand achterwege!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.