Valkuil of sterkte?

Maak van je valkuilen je sterktes!

Tijdens je sollicitatiegesprek confronteren ze je meestal al met de vraag ‘en wat zijn je werkpunten?’ Daar kan je vaak nog een antwoord op verzinnen dat niet te negatief klinkt.

Maar eens je echt aan het werk bent, komen je echte valkuilen aan het licht.
Ik weet heel goed wat mijn ‘valkuilen’ zijn. Toch schonk ik er niet veel aandacht aan en probeerde ik niet om deze om te zetten in iets positief.

Tot ik met mijn neus op de feiten werd gedrukt.

Snel even Facebook checken

Ten eerste ben ik ontzettend snel afgeleid. Dat is niet alleen zo op professioneel vlak. Wanneer iets niet meteen lukt of gaat zoals ik het wil, probeer ik mijn gedachten even te verzetten door iets anders te doen. En dat is meestal iets dat niet echt nuttig is.

Of ik probeer verschillende dingen tegelijk te doen, zodat ik wel bezig ben met mijn werk. Wat dan weer betekent dat ik langer doe over één opdracht. Of dat ik dingen door elkaar ga halen.

Een voorbeeld: als webcare medewerker zit ik ook in het beheer van onze Facebookpagina. Ik zit dus elke dag op social media. Heel verleidelijk. En wanneer ik dan eens naar mijn eigen wall ga, duurt dat ‘snel even Facebook checken’ soms wat langer dan ik had gewild. Geen goed idee dus. Ons Instagram account is zo’n tweede bron van pure afleiding.

Wat moest ik weer zeggen of doen?

Een tweede valkuil is dat ik nogal vergeetachtig ben. Ik moet alles opschrijven. En dan is er vaak nog iets dat ik vergeet.

Als ik de telefoon opneem, heb ik standaard al een papiertje en een pen bij me liggen. Want anders ben ik gegarandeerd na twee seconden de naam van de persoon al vergeten. Als ik ten minste niet vergeet de naam te noteren.

Daarnaast schrijf ik ook alles op wat ik die week moet doen, en alle extra’s. Zodat ik een lijstje op papier heb en geen half lijstje in mijn hoofd.

À l’aise!

Ik presteer onder druk. Geen deadline? Dan doe ik alles op het gemakje. Een héél slechte eigenschap. Want dit gaat dan weer hand in hand met afleiding. Want daar heb ik dan zogezegd tijd voor.

Heb ik wel een deadline, maar is deze nog te veraf? Dan probeer ik mezelf wat druk op te leggen door deze 1 tot 2 weken te vervroegen. Dan ben ik op tijd klaar, zonder te veel stress.

En wat dan?

Je valkuilen herkennen is een ding. Ze aanpakken is een ander paar mouwen. Dankzij mijn collega weet ik waar ik op moet letten.

Om minder afgeleid te zijn, zet ik de wi-fi op mijn GSM uit en het geluid aan. Zo ga ik niet om de twee minuten op mijn gsm kijken, en mis ik toch geen oproepen of berichtjes. Mijn persoonlijke Facebook loskoppelen van onze bedrijfspagina is waarschijnlijk een volgende stap.

Mijn vergeetachtigheid pak ik aan door wekelijks een to-dolijstje op te stellen. Omdat dit nog niet meteen haar vruchten afwerpt, ga ik deze omzetten naar dagelijkse to-dolijstjes. Alles noteren blijft nog steeds erg belangrijk voor mij.

Dankzij die lijstjes krijg ik ook een beter zicht op mijn taken en deadlines. Heb ik te veel tijd over? Dan vraag ik of er nog iets is dat dringend moet gebeuren waarmee ik kan helpen. Omdat mijn collega mijn kwaliteiten intussen kent, kan ze hier ook makkelijker op inspelen.

Op die manier ga ik proberen mijn valkuilen om te zetten in sterktes én hoop ik ook mijn productiviteit op het werk te verhogen. Het is nog steeds work in progress.

1 reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.