5 Social Media tips op een spiekbriefje

Amper twee maanden ben ik aan het werk. En in zo’n korte tijd heb ik ontzettend veel bijgeleerd. Maar heb ik ook ongelofelijk veel fouten gemaakt:

Een onduidelijk geformuleerde mail naar 100+ e-mailadressen sturen, om daarna nog eens een mail te sturen en opnieuw antwoord krijgen met ‘hoe bedoel je?’ Een platte mailing opstellen, het schoolvoorbeeld van ‘saai’, ‘formeel’ en ‘wordt niet gelezen’. Niet nagedacht over mijn social media posts.

Over dat laatste wil ik het nu hebben. Mijn werk bestaat voornamelijk uit het beheren van Facebook, dag in dag uit. En toch maak ik soms, vaak, bijna elke dag nog fouten. Want social media beheren, dat is niet ‘snel eens iets op Facebook zetten’.

Social media: mijn spiekbriefje

 1. Wat wil je bereiken met je posts?

  Een vraag die je jezelf elke keer opnieuw moet stellen. Zelfs wanneer het je 200ste bericht op Facebook is. Want het is écht belangrijk. Wat is het doel van jouw post?
  Wil je dat ze de pagina gaan liken? Nieuwe reviews? Doorklikken naar de website? Of vraag je om de mening van je klanten? Moeten ze stemmen?
  Denk er goed over na en maak duidelijk wat je verwacht.

 2. Wat wil jouw doelgroep?

  Uitgedokterd wat je met je post wil bereiken? Top! Tijd om je bericht vorm te geven. Als er iets is wat ik heb geleerd , is het dat je je doelgroep met een taalgebruik van een 12-jarige moet aanspreken. Laat dat vakjargon achterwegen!

  En vooral: wat heeft je doelgroep aan jouw boodschap? Niet alles wat jij interessant vindt, is ook interessant voor jouw doelgroep.

  Wacht nog even met je tekstje te schrijven en probeer te achterhalen wat van belang is voor jouw doelgroep.

 3. Welk voordeel haal jij eruit? 

  Oké. Je weet nu wat je wil bereiken met jouw post en wat jouw doelgroep interesseert. Maar leg die pen even terug neer.

  Je weet nu perfect wat jouw doelgroep belangrijk vindt. Maar, heeft jouw bedrijf ook baat bij die social media post? Wat haal je als bedrijf eruit, helemaal niks? Ga dan terug naar de eerste tip.

  Meestal heeft een social media post wel een bepaald doel. Iets waar jouw bedrijf een voordeel uit kan halen: naamsbekendheid, nieuwe klanten, ‘klachten’ waar het bedrijf aan moet werken.

 4. Kort en krachtig

  Wanneer blijft jouw aandacht hangen op een social media bericht? Wanneer er een lange tekst staat, aangevuld met: lees meer?

  Nee?

  Dan gaat jouw doelgroep dit ook niet doen.
  Maak dus gebruik van korte en duidelijke boodschappen, liefst met een foto of video erbij. Die trekken sowieso de aandacht!

 5. Varieer

  Hou het interessant! Wissel regelmatig af van ‘soort’ post. Plaats de ene dag eens een tip of een filmpje en de andere dag een artikel.

  Altijd hetzelfde delen, gaat vervelen! 😉


Deze tips lijken misschien heel erg vanzelfsprekend, maar ze nog eens herhaling kan nooit kwaad! Hopelijk helpen ze ook jouw met het schrijven van social media content.

Nog niet genoeg gehad? Nog 1 laatste tip?

Oké dan.

Elk social media kanaal vraagt om andere content! Pas jouw bericht aan aan het kanaal. 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.