De keerzijde van Erasmus

Zijn er nadelen verbonden aan Erasmus?


Op Erasmus gaan, als buitenstaander lijkt het allemaal rozengeur en maneschijn: zon, strand, niet studeren en feesten. Maar wat als ik jullie  vertel dat er ook een keerzijde is die wij niet delen via social media?

De nadelen wegen absoluut niet op tegen de voordelen, daarom wil ik het geen nadelen noemen. Maar zoals alles, heeft het ook zijn minpuntjes.

  1. Hotel mama

Koken, wassen, strijken, boodschappen doen. Je staat er alleen voor. Op zaterdagavond nog hals over kop naar de winkel gaan omdat je anders geen eten hebt voor de rest van de week? Overhaast nog wat kleren in de wasmachine gooien want je kleerkast is bijna leeg? Het hoort er allemaal bij en als je het niet gewoon bent, is dit een hele aanpassing.

  1. Administratie, que?

Papieren invullen, transportkaart regelen, documenten voor school ondertekenen. Je wordt van het een naar het ander gestuurd. En dat in een taal die je niet kent? Ik kan erover meespreken. Wij kregen wel eens documenten voorgeschoteld in het Portugees, omdat er gewoon geen Engelse versie bestond. Ook via school dingen regelen liep vaak chaotisch. Wees maar zeker dat we heel wat stressmomenten hebben gehad toen we alle papieren voor de PXL in orde moesten maken.

  1. Belangrijke vakken

In Portugal konden we niet klagen over onze examens. Moeilijk waren ze niet, maar door al het uitstellen en echt last minute pas te beginnen, kwam er toch een beetje stress bij kijken.  Op Erasmus gaan is een enorm leerrijke ervaring. Toch waren niet al onze vakken ‘nuttig’. Herhaling of uit een ander vakgebied. Dan besef je toch dat je hier en daar wat kennis misloopt die je anders wel zou hebben. Dit was voor mij persoonlijk toch het grootste ‘minpunt’.

Ja, op Erasmus gaan betekent ook hier en daar heel wat stress hebben. Om toch maar alles in orde te krijgen, om toch maar die beurs te ontvangen. Maar het is vooral genieten, nieuwe vrienden maken en nieuwe plaatsen ontdekken.

Terwijl jij geniet van een “once in a lifetime” experience, gaat ook het leven van je vrienden en familie in België verder. Het contact met deze vrienden kan verwateren. Ook zij maken heel wat dingen mee, en hebben misschien niet altijd tijd om te luisteren naar wat jij allemaal beleeft.

En omdat het zo’n speciale ervaring is, kan niemand hier over meepraten. Terwijl jij en je mede Erasmusstudenten dat wel kunnen. Dit tot ergernis van vrienden en familie, want zij kunnen zich maar moeilijk inbeelden hoe het is om op Erasmus te gaan.

Ik ben er al verschillende keren op gewezen hoe vaak ik mijn zinnen begin met: “Maar in Portugal…”, of “Ja, toen op Erasmus…”. Ik probeer er op te letten!


Als je er de kans voor krijgt én het zelf wil natuurlijk: go for it! Ik kan het alleen maar aanraden. ♥

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.