Influencers, vloek of zegen?

Influencers, ze waren afgelopen zomer vooral te herkennen aan hun off-shoulder bloesjes, brede mouwen, jaloersmakende vakantiefoto’s en hun perfecte instagramleventje. Blijkbaar kan tegenwoordig iedereen ‘influencer’ worden: schaf een witte muur aan met een zeteltje en pluizig kussentje en draag de kleren die andere influencers dragen. Voeg daar nog de eindeloze lijst van hashtags aan toe en vergeet vooral niet de merken of winkels te taggen in je foto.

Ik kan de laatste tijd niet meer op social media kijken of een tijdschrift doorbladeren of er valt wel ergens het woord ‘influencer’. Iets wat vroeger vooral was weggelegd voor celebs zoals Rihanna, is tegenwoordig veel toegankelijker geworden. Echt iedereen kan ‘influencer’ worden en het woord wordt maar al te graag gebruikt. De een is al wat subtieler dan de ander, maar het doel blijft hetzelfde: promoten en verkopen. Waar sommigen bescheiden blijven en de merken in een hashtag gebruiken of een tag toevoegen op de foto, daar gaan anderen ook nog een ‘promocode’ toevoegen.

Waarom heeft de start van deze blog zo’n negatieve ondertoon? Ik heb me nooit gestoord aan het gebruik van ‘influence marketing’, zo maak je een product namelijk toegankelijker en menselijker. Gewone mensen inzetten werkt. Maar juist door het feit dat iedereen zichzelf maar al te graag wil omtoveren tot ambassadeur van een merk, liefst via Instagram, verliest deze strategie haar betekenis. Opeens is elke vlogger, blogger en beroemdheid een ‘influencer’.

Wanneer een bedrijf een ‘influencer’ inschakelt, kunnen we er allemaal zeker van zijn dat deze persoon bij het merk of het product past. Influencer word je niet zomaar. Toch zijn er personen die zichzelf maar al te graag de stempel ‘influencer’ opdrukken en zonder schaamte producten beginnen te promoten op social media zonder dat ze ervoor gevraagd zijn. En dat is waar voor mij het schoentje wringt.

Waar influencers een zegen zijn voor een bedrijf, lijkt het mij ook een vloek te zijn voor de consumenten. Uniek zijn, wat is dat? Wat mij opvalt is dat deze zogenaamde influencers heel vaak hetzelfde soort kleding, schoenen, voedsel, … promoten. Dan vind je eindelijk dat paar schoenen dat je op Instagram hebt gezien bij influencer x, kom je buiten en… Overal die zwarte laarsjes met studs.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.